Kore Yarımadasında Propaganda Savaşları: İki Kore Arasında Radyo Yayınları
Prof. Dr. Erdem GÜVEN
Bu çalışmada, öncelikli olarak Kuzey ve Güney Kore arasındaki propaganda faaliyetleri ancakbunun yanı sıra Rusya, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin gibi bölgede hâkimiyet kurmaya çalışansüper güçlerin propaganda yayınları incelenmiştir. Uzak Asya’daki propaganda faaliyetleri,uçaklardan atılan afişler, radyo, televizyon ve diğer tüm kitle iletişim araçları vasıtasıyla yapılmışolup makalede belli bir oranda açıklanmış, ancak konu açısından önem arz etmesi bakımındanradyo yayınları ana kitle iletişim aracı olarak değerlendirilmiştir. Araştırmada literatür taramayönteminin yanı sıra, tarihsel betimleyici bir model kullanılmıştır. Bunun sebebi radyonun KoreSavaşı’yla beraber bir propaganda aracı olarak kullanılması ve Koreliler haricinde yarımadadasöz sahibi olmak isteyen Japonya’da dâhil diğer ülkelerce de önem atfedilmesidir. Radyo, Kuzeyve Güney Kore tarafından kendi sistem ve ideolojilerini korumak ve sonrasında da yaymakamacıyla günümüzde bile kullanılan bir kitle iletişim aracıdır.
Dergi Adı TRT Akademi
Basım Tarihi 01-2020