Antik Yapı Malzemesi Olarak Tuğla ve Kiremit: Boğsak Adası Bizans Yerleşimi Örneklemi
Doç. Dr. Murat EROĞLU
Ali Akın Akyol
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada antik yapı malzemesi kil kullanılarak üretilen tuğla ve kiremit tanımlanmış, fizikselözellikleri, üretim biçimleri, süreci ve üretimi etkileyen faktörler hakkında bilgiler verilmiştir. Bununyanında tuğlanın tarihçesi ele alınmış, malzeme olarak geliştirilmesi esnasında rol oynayan toplumlarhakkında kültürel ve sosyal bilgiler aktardığına değinilmiştir. Ayrıca tuğlaların fiziksel ve kimyasalözellikleri anlatılmış, Boğsak Adası Yerleşimi tuğla ve kiremit örneklemine uygulanan fiziksel vepetrografik özellikleri belirlemeye yarayan analizlerin sonuçları paylaşılmıştır. Bir tez araştırmaprojesi kapsamında ele alınan Boğsak Adası tuğla/kiremit örnekleri belgelenmiş ve gruplandırılmıştır.Tuğla/kiremit örneklerinin fiziksel özellikleri fiziksel testlerle, petrografik özellikleri de ince kesitlerihazırlanarak petrografik optik mikroskop analizi ile tespit edilmiştir. Kısaca bu çalışma, tuğla/kiremitlerin yapısal özelliklerini, tarihsel gelişimini ve Boğsak Adası yerleşimi örneklemi ışığındafiziksel ve petrografik analizlerini içermektedir.
Dergi Adı Sanat ve Tasarım Dergisi
Basım Tarihi 01-2017