Sarıçam Tohum Bahçesinde Yaprak Alanı İndeksi (YAİ) ile Göğüs Çapı, Kozalak Verimi ve Kalıtsallık İlişkisinin Belirlenmesi
Doç. Dr. Osman TOPAÇOĞLU
Sibel Göztaşı
Bu çalışma Kastamonu Taşköprü-Tekçam Sarıçam (Pinus sylvestris L.) klonal tohum bahçesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada; klonlar üzerinde göğüs yüzeyi çapı (d1,30), Yaprak Alanı İndeksi (YAİ) ve kozalak sayısı arasındaki ilişki ortaya konulmaya çalışılmış ve bu karakterlere bağlı kalıtsallık oranları (H2) hesaplanmıştır. Çalışma sonucunda, klonlardaki kozalak sayısının YAİ, ağaç çapı ve klonlara göre değişimi incelendiğinde kozalak sayısı ile YAİ ve klonlar arasında bir ilişki olduğu ortaya konulmuştur (p<0.05). YAİ değerleri 0.72-2.18m2m-2 (ort. 1.4m2m-2) ile göğüs çapı 14.8 - 30.9cm (ort. 23cm) arasında ise anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0.05). Bir ağacın kozalak veriminin klonlara göre de farklılık gösterdiği tespit edilmiştir (p<0.05). Çalışmada ölçülen karakterlere bağlı kalıtsallık değerleri hesaplanmış ve en yüksek kalıtsallık değeri H2 kozalak sayısında elde edilmiş olup, YAİ bakımından elde edilen değerler ise ortalamanın çok altında kalmıştır. Klonal tohum bahçeleri için oldukça önemli olan kozalak verimi ile YAİ arasındaki anlamlı ilişkinin ortaya konulmuş olması tohum verimini optimize eden uygulamalarda YAİ’nin de değerelendirilebilir bir karakter olduğunu göstermektedir.
Dergi Adı Bartın Orman Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 04-2019