Effective Clone Number and Contribution to Gene Pool in a Clonal Seed Orchard of Anatolian Black Pine (Pinus nigra Arnold subsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe) in Kastamonu-Turkey
Prof. Dr. Ahmet SIVACIOĞLU
Doç. Dr. Osman TOPAÇOĞLU
Çalışmanın amacı: Klonal tohum bahçeleri nitelikli tohum üretiminde önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmada etkili klon sayısı ve klonların gen havuzuna katkıları incelenmiştir. Çalışma alanı: İncelenen tohum bahçesi 13 ha alanda, Hanönü (Kastamonu), Türkiye’de tesis edilmiştir. Materyal ve Yöntem: 2008 yılında öncelikle klonların mevcut ramet sayılarını belirlemek için bütün rametler sayılmıştır. Daha sonra toplam kozalak sayısı belirlenerek CGP (klonların gen havuzuna katkıları) analizi edilmiştir. Etkili klon sayıları (Nc), rametlerin varyasyon katsayısına (CV %) göre belirlenmiştir. Sonuçlar: Yaşayan klonların ramet sayıları arasında büyük fark bulunmaktadır. Tohum bahçesinin kuruluş aşamasında da klonlara ait ramet sayıları arasında 7 kat fark, klon 22 (12 ramet) ve klon 2 (85 ramet) bulunmaktadır. Kuruluş aşamasında ve 17 yaşında ramet sayıları arasında görülen bu büyük fark aşı uyuşmazlığından ve çevresel faktörlerden kaynaklanmaktadır. Önemli Vurgular: Etkili klon sayısı tohum bahçesinin gen havuzunu tanımlamaktadır. Bunun yanında, tohum ürününün genetik çeşitliliği ile ilgilendiğimiz zaman, ramet sayılarının farklılığından kaynaklanan döllenme çeşitliliği daha iyi bir öngörü sağlamaktadır.
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Makale Dili İngilizce