Eskişehir Orman Fidanlık Koşullarında Yetiştirilen Çıplak Köklü Toros Sediri ve Anadolu Karaçam Fidanlarının Gelişim Dönemleri
Doç. Dr. Esra Nurten YER ÇELİK
Prof. Dr. Sezgin AYAN
Bu çalışmada, Eskiehir Orman fidanlığı koullarında yetiştirilen farklı orijinlere ait 1+0 ve 2+0 yaşlı çıplak köklü fidanlarda rutin yetiştirme işlemleri sonucu; “Kuru madde değişim” yöntemiyle “fidan gelişim dönemleri” belirlenmiştir. Fidanlar, özel herhangi bir işleme tabitutulmadan normal yetişme/yetiştirme koşulları altında; ilk gelişme, hızlı gelime, duraklama, odunlama ve gerçek durgunluk dönemlerinin yılın hangi dönemiyle örtütüğü incelenmiştir. Fidanlık koşullarına ve türe özgü gelişim evrelerinin tespitiyle; uygun gübreleme ve sulama rejimleri, kök kesimi, seyreltme, ot alma zamanı ve söküm gibi kültürel işlemler için en uygun zamanın belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalımaş sonucuna göre; 2+0 yalı Toros Sediri fidanları için fidan gelişim dönemleri; Mart başı - Nisan ortası durgunluktan çıkış dönemi, Mayıs ayı başı – Temmuz ayı başı gelime ve hızlı gelişme dönemi, Temmuz ayı sonu - Ağustos ayı ortası yavalama dönemi, Eylül ayı ortasından itibaren odunlama döneminegirdiği tespit edilmiştir. 2+0 yalı, Anadolu karaçamı fidanları için fidan gelişim dönemleri; Mart başı - Nisan ortası durgunluktan çıkı dönemi, Mayıs başı - Temmuz sonu gelişme ve hızlı gelime dönemi, Ağustos ayının ortasından itibaren ve Kasım ayı baına kadar yavalama ve odunlama döneminigeçirmişlerdir. 1+0 yalı Anadolu karaçamı fidanları ise; Mayıs ayı ortası - Haziran ayı ortası fidecik dönemi, Temmuz ayı başı – Ağustos ayı ortası gelime ve hızlı gelime dönemi, Eylül ayı ortası ve Ekim ayı sonu yavalama ve odunlama dönemi olarak fidan gelişim dönemleri belirlenmiştir.
Toros sediri,fidanlıklar,Eskişehir,büyüme evreleri,Türkiye,Anadolu Karaçamı,çıplak köklü fidan
Dergi Adı KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ
Basım Tarihi 11-2011