Cem I, Cem IIIa ve Borlu Çimento Harçları Üzerine Farklı Agresif Koşulların Etkisi
Prof. Dr. Hasbi YAPRAK
İlhami Demir
Kırıkkale Üniversitesi, Türkiye
Gökhan Kaplan
Bu çalışmada deniz suyu ve amonyum nitrat gibi farklı etkilere maruz kalmış çimento harçlarının direnci araştırılmıştır. Borlu, CEM I ve CEM III/A çimentoları kullanılarak çimento harç numuneleri hazırlanmıştır. Çimento harçlarının genleşme değerlerini belirlemek için 25 x 25 x 285 mm boyutunda harç çubukları, basınç dayanımları için 40x40x160 mm boyutunda prizmalar üretilmiştir. Harç numuneleri %5'lik amonyum nitrat çözeltisi, içme ve deniz suyu olmak üzere üç farklı koşulda, 20±3 ºC sıcaklıkta 2, 7, 14, 28 ve 90 gün süreyle bekletilmiştir. Tüm ortam koşulları ve yaşlarda en düşük genleşme CEM III/A çimentolu harçlarda bulunmuş, hem deniz suyu ve hem de amonyum nitratlı ortamlara karşı CEM III/A çimentolu harçların daha yüksek direnç sağladığı gözlenmiştir.
Dergi Adı Politeknik Dergisi
Basım Tarihi 01-2014