SİLİS DUMANI VE SÜPERAKIŞKANLAŞTIRICI KATKILI HARÇLARIN ÖZELLİKLERİ
Asena Soyluk
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Hasbi YAPRAK
Silis dumanı ve süper akışkanlaştırıcının birlikte çimentolu sistemlerde kullanılması, beton teknolojisinde yüksek dayanımlı ve kaliteli beton üretimine imkan vermektedir. Bu çalışmada, silis dumanı ve süper akışkanlaştırıcı katkılı çimento-harçlarının özellikleri araştırılmıştır. Ağırlıkça çimento ile %0, %7,5, %10, %12,5 ve %15 oranında silis dumanı ikame edilerek hazırlanan beş grup çimento harcına, melamin, naftalin ve modifiye lignosülfonat kökenli süper akışkanlaştırıcı ilave edilmiştir. Üretilen harçların normal kıvam, priz süresi, 7, 28 ve 90 günlük basınç ve eğilme dayanımları birbirleriyle karşılaştırılmıştır. %10 silis dumanı ikame edilmiş ve bağlayıcı ağırlığının % 1,05'i oranında melamin kökenli süper akışkanlaştırıcı ve %0,71'i oranında modifiye lignosülfonat kökenli süperakışkanlaştırıcı ilave edilmiş karışımlar en uygun sonuçları vermiştir.
Dergi Adı Politeknik Dergisi
Basım Tarihi 04-2004
Makale Linki http://www.politeknik.gazi.edu.tr/index.php/PLT/article/view/448/443