Comparison Of GPS Stop And Go Method And Electronic Tacheometry Technique In Map Production
Servet Yaprak
Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Hasbi YAPRAK
NAVSTAR GPS uygun donanıma sahip kullanıcılara presizyonlu üç boyutlu konum, navigasyon ve zaman bilgisi sağlayan, uydulara dayanan bir navigasyon sistemidir . Sistem yerden yaklaşık 20.200 km yüksekte altı farklı yörüngeye yerleştirilmiş 24 uydudan oluşmaktadır. GPS sistemi üç ana bölümden oluşur. Bunlar ; uzay bölümü, kontrol bölümü ve kullanıcı bölümleridir. Bu çalışmada GPS Dur ve Git yöntemi ile yapılan ölçülerden elde edilen koordinatlarla Elektronik Takeometre ile yapılan ölçülerden elde edilen koordinat değerleri karşılaştırılmıştır. Bu amaçla İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampus alanı uygulama arazisi olarak seçilmiş ve koordinatları bilinen noktalarda Statik GPS ölçüsü yapılmıştır. Kaldırımlara işaretlenen 437 ortak nokta her iki yöntemle ölçülmüş ve koordinatları ülke koordinat sisteminde hesaplanmıştır. İki yöntemle hesaplanan 437 noktanın koordinat değerlerinin farkları tablo ve grafiklerle sunulmuştur.
GPS,Stop and Go,Electronic tacheometry,Coordinate differences
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part: C Tasarım ve Teknoloji
Dergi Tarandığı Indeksler Google scholar