Comparison of quartile scores of mycology journals covered by Web of Science and SCImago SCOPUS databases.
Ahmet Asan
Trakya Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Gülay GİRAY
Her yıl bilimsel dergilerde milyonlarca yayın çıkmaktadır. Örneğin 2020’de Sadece Clarivate Analytics Web of Science Core Collection Veritabanında 3,194,821 yayın çıkmıştır. Ancak dergilerin atıf alma oranları, h indeks ve Q değerleri biribirinden farklıdır. Önemli bilimsel sonuçlar literatürün temeli olan bazı dergilerde yayınlanırken, diğer dergiler daha zayıf kalabilmekte ve atıf oranları da düşük olmaktadır. Bu çalışmada kullanılan veriler, Clarivate Analytics Web of Science ve SCImago SCOPUS veritabanlarından alınmıştır. Bu çalışmada, bilimsel dergilerin Q değerleriyle ilgili bazı verilere dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Bilimsel dergilerin Q değerleri, Türkiye’de akademik atamalarda önemli hale gelmiş ve ayrıca dergilerin kalite göstergelerinden biri olmuştur. Bu amaçla 30 mikoloji dergisinin bazı verileri, Clarivate Analytics Web of Science ve SCImago SCOPUS veritabanlarından alınmıştır. Bu mikoloji dergilerinin Q, h indeks, etki faktörü değerleri ve diğer bazı veriler tablo halinde verilip analiz edilmiştir. Web of Science kapsamında Q1 kategorisinde 8 dergi varken, SCImago SCOPUS kapsamında Q1 kategorisinde 20 dergi vardır. Bu durum, her iki veritabandaki dergi sayısının ve konu kategorilerinin farklı olmasından kaynaklanmaktadır. 30 mikoloji dergisi içinde Q1 kategorisinde olan ve impact factor değeri en yüksek dergi, 2019 yılında 15.39 ile Fungal Diversity olmuştur. h indeks değeri en yüksek olan dergi ise 128 değeri ile Mycologia’dır. Ayrıca, bu çalışmada 30 mikoloji dergisinde çıkan Türkiye adresli yayın sayıları da verilmiştir (790 yayın, 638 tam makale).
Dergi,Çeyreklik Değer,Web of Science,Mikoloji,SCImago SCOPUS
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı MANTAR DERGİSİ/The Journal of Fungus