Histopathological Examination of the Effects of Tocilizumab and Dexamethasone on the Liver in Rats of Oleic Acid induced Acute Lung Injury
Doç. Dr. Funda TERZİ
Doç. Dr. Hüseyin Serkan EROL
Amaç: Bu çalışmada, oleik asit ile akut akciğer hasarı modeli oluşturulan ratlarda Tocilizumab ve Deksametazon'un karaciğer üzerindeki etkilerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışma materyalini otuz altı erkek rat oluşturdu ve CN, OA, TCZ ve DEX olmak üzere altı gruba ayrıldı. Kontrol grubu dışındaki tüm gruplar intravenöz olarak OA verildi. OA enjeksiyonlarından sonra diğer bileşikler intravenöz olarak uygulandı (DEX 0.1 mg/kg ve DEX 10 mg/kg, TCZ 2 mg/kg ve TCZ 4 mg/kg). Bulgular: OA+DEX 10 grubu sıçanlarda hepatositlerde hidropik dejenerasyonun diğer gruplara göre arttığı belirlendi (p<0.05). OA+TCZ 2 ve 4 gruplarında hepatositlerde vakuol oluşumu kontrol grubuna benzer bulundu (p<0.05). Ayrıca OA+DEX (0,1 ve 10 mg/kg) gruplarında hepatositlerde nekroz ve sinüzoidlerde daralma daha şiddetli olduğu görüldü. Sonuç: Yüksek doz deksametazonun hepatotoksik etki gösterdiği belirlendi. COVID-19/ARDS hastalarının tedavisinde kullanılacak ilaçların hepatotoksik etkilerinin belirlenmesi için karaciğer fonksiyon testlerinin yapılması ve değerlendirilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Rat,Liver,Tocilizumab,Dexamethasone,ARDS
Dergi Adı Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi