Comparison of Histopathological, Immunohistochemical and Real-Time PCR Methods for Diagnosis of Listeriosis in Ruminants with Encephalitis
Fatih Hatipoğlu
Doç. Dr. Funda TERZİ
Özgür Özdemir
Mustafa Ortatatlı
Mustafa Kemal Çiftçi
İstanbul Gelişim Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Burak Ateş
Selçuk Üniversitesi, Türkiye
Ensefalitik listeriozis, ruminantlardaki purulent ensefalitisler arasında en önemlisidir ve tüm dünyada koyun, sığır ve keçilerde oldukça yaygın görülen endemik bir problemdir. Bu çalışmada, immünohistokimyasal (IHC) ve Real-Time PCR yöntemleri ile ortaya konan Listeria (L.) –monocytogenes’in varlığının arşiv materyallerinden elde edilen histopatolojik bulgularla karşılaştırılması amaçlandı. Çalışma materyalini 100 ruminantın (9 sığır, 4 buzağı, 44 koyun, 38 kuzu ve 5 keçi) pons ve medulla oblongata parafin dokuları oluşturdu. İncelenen 100 olgunun 46’sında (%46) IHC yöntemi ile, 21’inde ise (%21) Real-Time PCR yöntemi ile pozitiflik elde edildi. IHC skorlamasında L. monocytogenes antijeni koyun ve keçilerde daha belirgin boyandığı gözlendi (P>0.05). IHC pozitif vakalarda, koyun ve keçilerde, sığır ve kuzulara göre mikroapse daha şiddetliydi (P<0.05). Ayrıca 19 hastada Coenurus cerebralis kisti vardı ve bunlardan 3’ünde IHC yöntemiyle Listeria etkeni pozitif bulundu. IHC ve PCR yöntemlerinin parafin bloklarından L. monocytogenes tespitinde kullanılabileceği, ancak IHC yönteminin uzun yıllar saklanan parafin bloklarından antijen varlığını ortaya çıkarmada PCR’den daha etkili bir yöntem olduğu sonucuna varıldı.
Histopathology,Immunohistochemistry,Listeriosis,Real-Time PCR,Ruminants
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale