The Usability of Cytological and Immunocytological Methods for Rapid Diagnosis of Encephalitic Listeriosis in Ruminants
Özgür Özdemir
Mustafa Ortatatlı
Doç. Dr. Funda TERZİ
Fatih Hatipoğlu
Mustafa Kemal Çiftçi
İstanbul Gelişim Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Burak Ateş
Selçuk Üniversitesi, Türkiye
Listeriozisin tanısında klinik ve patolojik bulgular önemli ise de, kesin teşhiste etken izolasyonu veya etkenin varlığının gösterilmesi gerekmektedir.Bu çalışmada ruminantlarda ensefalitik listeriozisin hızlı teşhisinde sitolojik ve immunositokimyasal (ICC) yöntemlerin, histopatoloji ve immuno histokimyasal (IHC) yöntemle kıyaslanarak rutinde kullanılabilirliklerinin araştırılması amaçlandı. Çalışmada, sinirsel semptomlarla listeriozistenşüphelenilen 25 adet ruminantın (1 sığır, 1 buzağı, 11 koyun, 9 kuzu, 1 keçi ve 2 oğlak) pons ve medulla oblongatasından alınan sürme ve kazıntıpreparatlar modifiye Giemsa ile ve ayrıca ICC yöntemle boyandı. Yine aynı bölümlerden alınan doku örnekleri Hematoksilen-Eozin ve IHC yöntemleriylede boyandı ve skorlanarak ışık mikroskobunda incelendi. Sitolojik muayenelerde 14 olguda yoğun, 4 olguda ise az sayıda nötrofil görülürken, 7 olgudahiç nötrofil gözlenmedi. Sitolojik olarak listeriozis olduğu değerlendirilen bu 14 vakanın 13’ünde histopatolojik incelemelerde tipik mikroapse veperivaskuler hücre infiltrasyonu ile IHC boyamalarında listeria pozitifl iği bulundu. IHC yöntemi baz alındığında, listeria pozitif 13 vakanın 12’sindeICC pozitifl iği (%92.3) belirlendi. Sitolojide az sayıda nötrofil görülen 4 olgu ile nötrofil görülmeyen 7 olguda ise mikroapseye rastlanmadı, IHC veICC de negatif olarak bulundu. Sitoloji (14), ICC (12) ile histopatoloji ve IHC (13) skorları arasında yüksek oranda (r2>0.8; P<0.01) pozitif korelasyongözlendi. Sonuç olarak listeriozis şüpheli ruminantların pons ve medulla oblongatasının sitolojik muayenesinde, yoğun nötrofil görülmesiyle hızlı öntanı konulabileceği, yine sitolojik preparatların ICC yöntemle boyanarak, %92.3 doğrulukla teşhisin yapılabileceği ortaya konuldu. ICC’nin kolay ve hızlıbir yöntem olması sebebiyle özellikle saha çalışmalarında sitolojik muayene ile birlikte güvenle kullanılabileceği sonucuna varıldı.
Cytology,Histopathology,Immunocytology,Immunohistochemistry,Listeriosis
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale