Detection of Botulinum Neurotoxin Serotypes C and D, and Their Effects on Expressions of SNAP-25 and Synaptobrevin in Ruminants: An Immunohistochemical Study
Mehmet Burak Ateş
Selçuk Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Funda TERZİ
Mustafa Kemal Çiftçi
İstanbul Gelişim Üniversitesi, Türkiye
Mustafa Ortatatlı
Selçuk Üniversitesi, Türkiye
Zeynep Çelik
Botulizm insan ve hayvanlarda Clostridium botulinum nörotoksinlerinin (BoNT) neden olduğu, generalize ve ilerleyici paraliz ile karakterize bir hastalıktır.Yedi farklı antijenik tipi (A dan G’ye) tanımlanan BoNT periferik kolinerjik nöronlardaki asetilkolin salınımından sorumlu olan SNARE proteinlerini(SNAP-25 ve sinaptobrevin) proteolize ederek fl asid paralize ve ölüme neden olur. Günümüzde fare deneyleri hastalığın kesin teşhisi için referansyöntem olarak kabul edilmektedir. Ancak, hızlı, güvenilir ve etik problemlere yol açmayan yeni teşhis metotlarının geliştirilmesi gerekmektedir. Yapılançalışma ile botulismus sürü öyküsü, klinik ve patolojik bulguları bulunan 30 adet ruminanta (20 adet sığır, 7 adet koyun ve 3 adet keçi) ait çeşitlidokular BoNT-C ve BoNT-D yönünden immunohistokimyasal (IHC) yöntemle BoNT’un toksoid formuna spesifik antikorlar kullanılarak incelenmiştir.Bu kapsamda 30 ruminantın 16 (3 BoNT-C, 11 BoNT-D ve 2 BoNT C+D)’sında IHC metodu ile BoNT tespit edildi. Fare deneylerinde ise yalnızca 3 vakadaBoNT (2; BoNT-D, 1; BoNT-C) izole edildi. Ayrıca, botulizm klinik bulgularından sorumlu olan SNAP-25 ve sinaptobrevinin BoNT ile olan etkileşimi IHCile araştırılmış ve BoNT-C’nin ruminantlarda spesifik olarak SNAP-25’i, BoNT-D’nin ise spesifik olarak sinaptobrevini kısmi olarak da SNAP-25’i proteolizeettiği saptanmıştır. Botulizm tanısında IHC kullanımını araştırmak için ek çalışmaların yapılmasının değerli olabileceği sonucuna varıldı.
BoNT-C,BoNT-D,SNAP-25,Synaptobrevin,Immunohistochemistry
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale