Dog Massacre with Pesticide for Theft:Methomyl Poisoning
Fatih Hatipoğlu
Mustafa Kemal Çiftçi
İstanbul Gelişim Üniversitesi, Türkiye
Bu olgu sunumunda, Türkiye’de ilk kez köpeklerde akut metomil zehirlenmesi patolojik ve toksikolojik bulgularıyla tanımlanmıştır. Konya’daki bir sanayi bölgesinde, yemlerini yedikten sonraki 1-2 gün içerisinde ölü olarak bulunan 30 adet sokak köpeğinden 5 tanesine nekropsi yapılmıştır. Nekropside köpeklerin midelerinde hafif insektisit kokusu içeren sindirilmemiş tavuk parçalarına rastlanılmış olup, GC-MS cihazıyla yapılan toksikolojik analiz sonucu mide içeriğinde (15,7-17.8 ppm) ve ayrıca bağırsaklar, karaciğer ve böbreklerde (1.2-2.9 ppm) toksik düzeyde metomil tespit edilmiştir. Ayrıca histopatolojik olarak karaciğer, beyin, akciğer, kalp, böbrek ve gastrointestinal sistem mukozalarında dejeneratif değişikler gözlenmiştir. Postmortem ve histopatolojik bulgular ile toksikolojik analizler neticesinde ölümlerin metomil zehirlenmesine bağlı olarak şekillendiği ortaya konulmuş olup, daha sonra adli makamlar ile yazılı basından alınan bilgilerden bu zehirin köpek yiyeceklerine bölgede gerçekleştirilen hırsızlık amacıyla kasten bulaştırıldığı öğrenilmiştir. Bu kasıtlı zehirlenme vakası ile, hükümetler tarafından hayvan hakları konusunda daha ciddi ve yasal önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekilmek istenilmiştir.
Methomyl poisoning,Histopathology,Toxicology,Dog massacre,Intentional poisoning
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü SCI, SSCI, AHCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi