Congenital Meningoencephalocele in a Brown Swiss calf: A case report
Serkan Erdoğan
Doç. Dr. Funda TERZİ
Zafer Özyıldız
Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Pataloji Anabilim Dalına ölü olarak getirilen 2 günlük montofon ırkı erkek buzağıda inspeksiyon ve radyolojik muayeneler sonucu meningoceleden şüphelenildi. Yapılan patolojik-anatomik incelemeler sonunda, squama frontalis üzerinde 17x15 cm çapında, fluktuan kıvamlı, üzeri kıllı deri ile kaplı bir kese gözlendi. Kese içerisinde yaklaşık 200 mL kanla karışık seröz ve akışkan bir sıvı ile karşılaşıldı. Beyin meninkslerle birlikte frontal kemiğin rostrodorsaline doğru fıtıklaşmıştı. Os ethmoidale rudimenter olarak gelişmişti ve bu yüzden etmoid labirentler bu bölgede saptanamadı. Ayrıca, os nasalenin ve os frontalenin pars nasalis bölümünün olmadığı, nazal konkalar ile sert damağın rostral yarımının bulunmadığı saptandı. Serebral hipoplazi ve makrogyri belirgindi. Sonuç olarak nadir olarak gözlenen meningoencephalocele olgusu, Diyarbakır ilinde ilk defa bir buzağıda anatomopatolojik olarak tanımlandı.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Eurasian Journal of Veterinary Sciences
Makale Dili İngilizce