A Social Issue in the Information Society: Stress and Strategies for Coping with Stress
Doç. Dr. Serpil RECEPOĞLU
Prof. Dr. Ergün RECEPOĞLU
Son yıllarda sosyal bir sorun haline gelen stres hayatın her alanında ortaya çıkabilmektedir. Günümüz bilgi toplumlarındaküreselleşme ve ekonomik liberalleşme, yoğun bir bilgi, iletişim ve teknoloji ağı içerisinde karmaşık yaşam koşullarına uyumsağlamaya çalışılması, bireylerin kendisini baskı altında hissetmesine ve yıpranmasına neden olmaktadır. Bu bağlamda stres,"bilgi toplumunun hastalığı" olarak da ifade edilmektedir. Bu yoğunluk, bir kişinin tüm yaşamını etkiler ve benlik saygısını veverimliliğini azaltır. Stresin tüm yönlerini bireyin konumundan, çevresel faktörlerin durumundan, sosyolojik bir perspektiftendeğerlendirmek özellikle önemlidir. Doğal afetler, salgın hastalıklar, ekonomik krizler ve savaşlar, kitleleri etkileyerek ve büyükkayıplara neden olarak insanlar üzerindeki etkilerini uzun yıllar sürdürmüştür. Bireylerin sağlıklarını koruyarak mutlu ve barışiçinde yaşayabilmeleri, stresi iyi yönetme ve kendileri için uygun etkili başa çıkma stratejileri kullanma becerilerine bağlıdır. Buçalışmada, bilgi toplumunda sosyal bir sorun haline gelen stresle başa çıkma stratejileri, sosyolojik bir bakış açısıyla ele alınarakkişisel ve çevresel bağlamda stresin tüm yönleri incelenmiştir.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Kastamonu Eğitim Dergisi
Makale Dili İngilizce