Examining primary school teachers coping styles according to different variables
Ali Çağatay Kılınç
Karabük Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Ergün RECEPOĞLU
Serkan Koşar
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Bu araştırma, ilköğretim kurumu öğretmenlerinin stresle başa çıkma tarzlarının cinsiyet, branş, yaş ve toplam mesleki kıdem gibi demografik değişkenler açısındanincelenmesini amaçlamaktadır. Araştırmaya Ankara ilinde bulunan 14 ilköğretimkurumunda görevli toplam 368 öğretmen katılmıştır. Araştırma verilerinintoplanmasında "Stresle Başa Çıkma Ölçeği" kullanılmıştır. Araştırma verilerininanalizinde bağımsız gruplar için t-testi ve tek yönlü ANOVA kullanılmıştır. Araştırma sonuçları öğretmenlerin kendine güvenli ve iyimser başa çıkma tarzlarını diğerlerine göre daha fazla kullandıklarını göstermektedir. Bununla birlikte araştırma sonuçları, öğretmenlerin stresle başa çıkma tarzlarına ilişkin algılarının kendine güvenli tarz boyutunda cinsiyet değişkenine göre, iyimser tarz boyutunda yaş ve mesleki kıdem değişkenlerine göre anlamlı bir biçimde farklılaştığını göstermektedir.
Dergi Adı Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler Index Copernicus, Proquest, EBSCO Host, Tübitak Ulakbim Sosyal Bilimler Veri Tabanı [SBVT]) TUBITAK ULAKBIM, Akademia Sosyal Bilimler İndeksi (ASOS Index) ve Araştirmax İndeksi
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 01-2015