Osmanlı Devletinin Dış Ticaretinde Kullandığı 1862 Tarihli Gümrük Tarife Defteri: Amerika Örneği
Doç. Dr. Murat FİDAN
Osmanlı Devleti Amerika Devleti ile imzaladığı 1830 ticaret anlaşmasıyla birlikte uygulamaya koyduğugümrük tarifesini dönemin iktisadî şartlarına göre ortaya çıkan yeni gelişmelere bağlı olarak değiştirmekistemiştir. Bu değişimde iki önemli etken dikkat çekmektedir. Birinci etkenin ürün fiyatlarındaki artış ile alınangümrük vergisinin azalması olacaktır. İkinci etkenin ise dünya iktisadî şartlarındaki gelişmelere bağlı olarakkadîm iktisadi anlayışını değiştirme girişimleri olacaktır. Osmanlı devleti Amerika ile gümrük tarifesini 20Mart 1862 ticaret anlaşması sonrası yenilemiştir. Tarife Osmanlı Türkçesine göre iki tarafın temsilcileriningözetiminde hazırlanmıştır. Bu çalışmada tarife defterinde yer alan emtia çeşitlerinin Osmanlı TürkçesindenLatin alfabesine çevirisi yapılırken, orijinal ifadelere sadık kalınmıştır.
Dergi Adı Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Basım Tarihi 01-2019