OSMANLI TARİH YAZIMINDA ÖNEMLİ BİR KAYNAK: SULTAN III. AHMET DÖNEMİNE AİT BİR MÜNŞEÂT
Doç. Dr. Murat FİDAN
Osmanlı Devleti’nden günümüze intikal etmiş çok zengin bir arşivmalzemesi mevcuttur. Osmanlılar kuruluşundan itibaren resmî belgelerimuhafazaya, bugünkü tabirle arşivciliğe büyük önem vermiş ve günümüzebelge ve defter serilerinden oluşan zengin bir arşiv bırakmıştır. Buçalışmada bu zengin arşiv içerisinde yer alan Münşeât Mecmualarınıntarihî olaylardaki önemi konu edilecektir. Bu önemi ortaya koyan sultanIII. Ahmet dönemi olayları arasında yer alan Pasarofça Antlaşmasıöncesinde ve sonrasındaki olaylar hakkında kaleme alınmış bir münşeâtmecmuasının tanıtımı yapılacaktır. Bu Münşeât Mecmuasının ihtiva ettiğimektup başlıkları tarihleriyle birlikte indeks olarak verilmiştir. İçerisindeoldukça önemli yazışmalar bulunan bu münşeâtın ilim dünyasınakazandırılması önem arz etmektedir.
Dergi Adı Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi
Basım Tarihi 08-2020