Yazarlar (2) |
![]() |
![]() Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu derleme çalışması psödotahıllardan amarant, kinoa, karabuğday ve chia tohumunun besin ögesi kompozisyonu ve sağlık etkilerinin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. “Sıfır açlık” sürdürülebilir kalkınma hedefinin gerçekleştirilmesi ve besin güvencesinin sağlanması için FAO’nun "Geleceğin Akıllı Besinleri" olarak tanımladığı besleyici, iklime dayanıklı ve üretimin düşük olduğu topraklarda büyüme kapasitesi olan psödotahılların ekiminin yaygınlaştırılması önemli bir yaklaşım olabilir. Psödotahıllar gerçek tahıllara alternatif olarak kabul edilir. Kinoa (Chenopodium quinoa Willd), karabuğday (Fagopyrum esculentum Moench.), Amarant (Amarantus spp.) ve chia (Salvia hispanica L.)) psödotahıllara örnektir. Psödotahıllar; amino asitler, antioksidanlar, flavonoidler, polifenoller, mineraller, vitaminler, lignanlar, diyet posası, doymamış yağ asitleri gibi birçok biyoaktif bileşenden zengin besinlerdir. Psödotahıllar besin ögesi ve biyoaktif bileşen içeriği nedeniyle antiinflamatuvar, antikarsinojenik, antimikrobiyal, antioksidan, glutensiz, antidiyabetik, kolestrol düşürücü, immün modülatör, prebiyotik, antihipertansif, antiageing etkiler gösterir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri) |
Makale Alt Türü | Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayınlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale |
Dergi Adı | Selçuk Sağlık Dergisi |
Dergi ISSN | 2717-8250 |
Dergi Tarandığı Indeksler | Index Copernicus |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 03-2024 |
Cilt No | 5 |
Sayı | 1 |
Sayfalar | 98 / 116 |
Makale Linki | https://dergipark.org.tr/tr/download/issue-full-file/83432 |