img
SİYEZ BUĞDAYININ SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ     
Yazarlar
Arş. Gör. Funda IŞIK Arş. Gör. Funda IŞIK
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Alev Keser
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Özet
Tarihi geçmişi 12 bin yıl öncesine dayanan buğday,insanların temel besin kaynaklarından biridir. Besin vebeslenme ile ilişkili sağlık sorunlarının görülmesıklığındaki belirgin artış nedeni ile, ilkel buğdaytürlerinin besin ögesi içeriği ve sağlık üzerine etkilerimerak konusu olmuştur. Siyez buğdayı yüksekprotein, doymamış yağ asitleri, fruktan veantioksidan içeriği ile besin değeri yüksek ilkelbuğdaylardan biridir. Siyez buğdayının kan glukozdüzeyi, iştah, kardiyovasküler hastalıklar ve çölyakhastalığı üzerine etkileri çeşitli çalışmalardagösterilmiştir. Bu derleme makalesinde, siyezbuğdayının sağlık üzerine etkilerine yönelik yapılançalışmaların sonuçlarının tartışılması amaçlanmıştır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Sürekli Tıp Eğitimi Dergisİ
Dergi ISSN 1300-0853
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 09-2020
Cilt No 29
Sayı 4
Sayfalar 299 / 304
Doi Numarası DOI: 10.17942/sted.744105
Makale Linki https://dergipark.org.tr/tr/pub/sted/issue/56650
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 2
SİYEZ BUĞDAYININ SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ

Paylaş