Yazarlar |
Arş. Gör. Funda IŞIK
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Alev Keser
Ankara Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Tarihi geçmişi 12 bin yıl öncesine dayanan buğday,insanların temel besin kaynaklarından biridir. Besin vebeslenme ile ilişkili sağlık sorunlarının görülmesıklığındaki belirgin artış nedeni ile, ilkel buğdaytürlerinin besin ögesi içeriği ve sağlık üzerine etkilerimerak konusu olmuştur. Siyez buğdayı yüksekprotein, doymamış yağ asitleri, fruktan veantioksidan içeriği ile besin değeri yüksek ilkelbuğdaylardan biridir. Siyez buğdayının kan glukozdüzeyi, iştah, kardiyovasküler hastalıklar ve çölyakhastalığı üzerine etkileri çeşitli çalışmalardagösterilmiştir. Bu derleme makalesinde, siyezbuğdayının sağlık üzerine etkilerine yönelik yapılançalışmaların sonuçlarının tartışılması amaçlanmıştır. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri) |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale |
Dergi Adı | Sürekli Tıp Eğitimi Dergisİ |
Dergi ISSN | 1300-0853 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 09-2020 |
Cilt No | 29 |
Sayı | 4 |
Sayfalar | 299 / 304 |
Doi Numarası | DOI: 10.17942/sted.744105 |
Makale Linki | https://dergipark.org.tr/tr/pub/sted/issue/56650 |