Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastane Bahçelerinin Açık Alan Terapi Üniteleri Düzenlenmesi Kriterleri
Doç. Dr. Çiğdem SAKICI
Mustafa Var
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye
Kentsel açık yeşil alanlar insanların sağlığının devamını ve bu sağlıklarını kuvvetlendirmeyisağlarken, Açık Alan Terapi Üniteleri olarak adlandırılan Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastane Bahçeleri,psikolojik problemli kişiler üzerinde psikolojik çöküntüden, aşırı yorgunluktan uzaklaştırıcı, tedavi edici,sağlık kazandırıcı ve iyileştirici etkiler oluşturmaktadır. Açık alan terapi üniteleri tüm Ruh ve SinirHastalıkları Hastanelerinde bulunması gereken, hastaların kaybettiği yetilerini yeniden kazanmalarına,sosyalleşmelerine, stresli hastane ortamından uzaklaşıp doğa ile ilişki kurarak stresten ve sıkıntıdanuzaklaşmalarına ve huzur bulmalarına yardımcı olan ve ayrıca hastaların tedavi süreçlerinde de yer almasıgereken açık alan mekanlarıdır. Açık alan terapi ünitelerinin önemi, nasıl olması gerektiği, kullanıcılarınakatkılarının neler olduğu gibi konular ülkemiz için oldukça yeni olup, bu konuda henüz detaylı biraraştırma ve inceleme yapılmamıştır. Yurt dışında ise önemi kavranmaya başlamış, bu konuyla ilgiliçalışmalar son yıllarda hızla artmıştır. Ancak çok yeni bir alan olduğu için araştırılması gereken birçokhusus söz konusudur. Çalışmanın amacı hastane bahçeleriyle ilgili var olan tasarım programlarına bağlıolarak tasarım kararlarını oluşturmak ve bu tarz alanlar düzenlenirken nelere dikkat edilmesi gerektiğiniortaya koymaktır. Araştırmanın, bu anlamda önemli bir boşluğu dolduracağı ve yararlı sonuçlar ortayakoyacağı düşünülmektedir.
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler ULAKBİM (Yaşam Bilimleri), EBSCO, EUROFOREST PORTAL, CAB Abstracts
Basım Tarihi 01-2014
Google Scholar 1