Bitki Aydınlatması Tasarım Aşamaları ve Her Aşamada Dikkat Edilecek Hususlar
Doç. Dr. Çiğdem SAKICI
Mustafa Var
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye
Bitkilerin karakteristik özelliklerinin gece vurgulanmasında aydınlatma tekniklerinin önemi büyüktür. Ancak yerinde ve doğru aydınlatma teknikleri uygulamaları ile istenilen etkiler ve ayrıca farklı bir çekicilik oluşturulabilir. Aksi takdirde yanlış uygulanan aydınlatma teknikleri bırakın gösterişli görünmeyi insanları rahatsız eden, kötü bir görüntü sergileyebilir. Bu çalışma ile bitki aydınlatmasının nasıl yapılması gerektiği ve farklı form ve tekstürdeki bitkilerin karakteristik özelliklerinin vurgulanmasında uygun aydınlatma tekniklerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Ayrıca değişik bitki formlarının ya da bitkilerin farklı baskın özelliklerinin ortaya çıkarılması için farklı aydınlatma teknikleri önerilmiştir. Peyzaj tasarımlarının en önemli parçasını oluşturan bitkilerin estetik değerlerinin ve baskın karakteristik özelliklerinin gece de vurgulanabilmesi için farklı aydınlatma tekniklerinden yararlanılmıştır. Sonuçta aydınlatma tekniklerinin bitkilerin tekstür, form, yaprak, çiçek, meyve ve gövde güzelliği, dallanma şekli, sonbahar renklenmesi gibi fiziksel karakteristiklerinin vurgulanmasında büyük bir öneme sahip olduğu ortaya çıkmıştır.
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler ULAKBİM (Yaşam Bilimleri), EBSCO, EUROFOREST PORTAL, CAB Abstracts
Basım Tarihi 01-2012
Google Scholar 2