Kastamonu Kentiçi Karayolu Bitkilendirmelerinin Kullanıcılar Tarafından Değerlendirilmesi ve Tür Tespiti
Doç. Dr. Çiğdem SAKICI
Dr. Öğr. Üyesi Elif AYAN ÇEVEN
Kapucu Özkan
Türkdoğdu Hilal
Planlı gelişen kentlerde yollar şehrin iskeletidir ve şehirlerin gelişim yönünü belirler. Kentsel açıkyeşil alan sistemi içinde, kent içi yollar, refüjler ve yaya yolları önemli bir yer tutmaktadır. Bu alanlar,tüm kent insanına hizmet verecek şekilde en yakın ve yaygın olarak yararlanılan açık-yeşil alanlar olupözellikle kentin vitrini sayılabilecek bir konuma sahiptir. Kentiçi yollar, refüjler ve yaya yollarındayapılan bitkilendirme faaliyetleri kentliye görsel ve işlevsel açıdan da birçok katkı sağlamaktadır.Bu çalışma kapsamında Kastamonu kent içi karayolu güzergahları değerlendirilerek 5 farklı şablonoluşturulmuş ve bu güzergahlardaki bitki türleri yol kenarı,refüj ve kavşak olmak üzere ayrı ayrıdeğerlendirilerek bu alanlarda kullanılan bitki türleri ortaya konulmuştur. Çalışma kapsamındaKastamonuda kullanılan bu 5 farklı şablonu fotoğrafları ve oluşturulan görselleştirmeleri yardımıylayayaların ve taşıt kullanıcıların ayrı ayrı olmak üzere güvenlik-konfor açısından, estetik açıdan ve bitkiseldüzenleme açısından değerlendirmeleri istenmiş ve hangi şablonun kullanıcılar tarafından hangi kriterleregöre daha çok tercih edildiği ortaya konulmuştur.
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler ULAKBİM (Yaşam Bilimleri), EBSCO, EUROFOREST PORTAL, CAB Abstracts
Basım Tarihi 01-2014
Google Scholar 4