The Dirichlet problem for singular elliptic equations
Dr. Öğr. Üyesi Gülten TORUN
Gazi Üniversitesi, Türkiye
İbrahim Ethem Anar
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Bu makalede $L=-sum_{i=1}^n frac{partial^2}{partial x_i^2} - sum_{i=k+1}^n frac{2mu_i}{x_i} frac{partial}{partial x_i}$; $2mu_i>1$, i=k+1,...,n formunda singüler katsayılı eliptik operatör, $L^2$ metodu ile çalışıldı ve bu operatör için Dirichlet formu elde edildi. Dirichlet formu ile Dirichlet problemi kuruldu. Bu problemin çözümünün tekliği Lax-Milgram lemmasindan yararlanılarak incelendi. Ayrıca singüler katsayılı eliptik denklemin daha genel denklemi olan $L_2u=sum_{i,j=1}^n frac{partial^2 u}{partial x_i partial x_j} + sum_{i=1}^k b_i frac{partial u}{partial x_i} + sum_{i=k+1}^n frac{h_i}{x_i} frac{partial u}{partial x_i} + cu = f$ denklemi ele alındı. Ve bu denklemin çözümünün tekliği için barrier fonksiyonlar yardımıyla eliptik denklemlerin maximum özelliğinden yararlanıldı.
Dergi Adı Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Makale Dili İngilizce