Finansal Zaman Serilerinde Yineleme Haritaları Analizi İMKB Örneği
Doç. Dr. Mehmet Yunus ÇELİK
Kerim Eser Afşar
Dokuz Eylül Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, yineleme haritaları ve yineleme haritalarının kantitatif analizi yöntemleriyle, finansal zaman serilerindeki düzensiz periyodik davranış kalıpları incelenmiştir. Bu bağlamda İMKB 100 Endeksinin 1986-2008 yılları arasındaki günlük getiri serileri dönemlere ayrılarak analiz edilmiştir. Finansal zaman serileri, doğrusal ve durağan olmayan aynı zamanda düzensiz periyodik salınımlar gösteren bir yapıya sahiptir. Yineleme haritaları ve yineleme haritalarının kantitatif analizleri, finansal zaman serilerinin doğrusal ve durağan olmayan davranış kalıplarının ortaya çıkarılmasında geleneksel yöntemlere göre daha işlevsel sonuçlar üretmektedir.
Dergi Adı Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Basım Tarihi 12-2010