AVRUPA BİRLİĞİNİN GÖÇ/MÜLTECİ POLİTİKASI VE SIĞINMACILARIN EKONOMİK, SOSYAL VE KAMUSAL İLETİŞİM SORUNLARI: KASTAMONU ÖRNEĞİ
Doç. Dr. Mehmet Yunus ÇELİK
Dr. Öğr. Üyesi Alper Tunga ŞEN
Arş. Gör. Hasan USTA
Öğr. Gör. Sakine Eylem DANA USTA
20. yüzyılın başından itibaren uluslararası göç olaylarında bir artış yaşanmaya başlamıştır. Savaşlar, siyasiistikrarsızlıkla r, baskıcı rejimler, insan hakları ihlalleri, ekonomik ve sosyal sıkıntılar, iç savaşlar, etnik savaşlar gibinedenlerle insanlar ülkelerini terk edip, daha iyi yaşam koşullarının olduğu ülkelere doğru göç etmektedirler. ÖzellikleSuriye’de yaşanan iç savaştan dolayı ülkelerini terk eden Suriyeliler, Türkiye üzerinden legal veya illegal yollarlaAvrupa ülkelerine göç etmekte ya da Türkiye’de yaşamlarını sürdürmektedirler.Çalışmamızda, Kastamonu şehrinde geçici veya daimi olarak yerleşmiş o lan sığınmacıların Kastamonu’daki gündelikhayatlarında karşılaştıkları (iş bulma, geçim sıkıntısı, çalışma izni alma) ekonomik sorunların yanında yine gündelikyaşamda karşılaştıkları (toplumsal uyum, sosyal alanda dışlanma, şehrin sosyal yaşamına uyum süreçlerindekarşılaştıkları) sorunlar ve son olarak devlet kurumlarıyla ve kamusal alanda ve kamu hizmetlerinde karşılaştıkla rıiletişim sorunlarının tespiti ve kendilerine sağlanan haklardan ne derece yararlanabildiklerinin belirlenmesi ve busorunlara çözüm önerilerinin sunulması amaçlanmıştır. Bu çalışma ile Kastamonu’da yaşayan sığınmacıların istatistikibilgisi sağlanmış olacaktır.Aynı zamanda, Türkiye’de uygulanan yasal mevzuatın, uluslararası hukuk mevzuatı ve göçmevzuatı ile uyumu araştırılacak ve uygulamada yaşanan problemlere çözüm önerisi geliştirilecektir.
Dergi Adı Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Dergi ISSN 2587-005X