Kastamonu İlinin 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti Olması ve Etkilerine İlişkin Halkın Bakış Açısı
Oğuz Çam
Dr. Öğr. Üyesi Muharrem AVCI
Araştırmanın amacı, Kastamonu ilinin 2018 Türk dünyası kültür başkenti olması ve etkilerine ilişkin halkın bakış açısını değerlendirmektir. Bu araştırma, Kastamonu’nun Türk dünyası ülkeleri arasında daha fazla tanınabilmesi için önemlidir. Kültür başkentleriyle ilgili gerçekleştirilen araştırmalar kültürel etkileşimin yaşanması ve insanlara bu konuda etkili bilgilerin kazandırılması açısından önem arz etmektedir. Araştırmanın yöntemi, nitel araştırma yöntemidir. Söz konusu araştırmanın veri toplama aracı görüşme formu tekniği, veri analizi ise betimsel analizdir. Araştırmanın evreni; Kastamonu, çalışma evreni ise; Kastamonu-Merkez’dir. Kastamonu yerel halkından, Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi ve İletişim Fakültesi öğrencilerinden araştırma safhasında yararlanılmıştır. Kartopu örneklemine başvurulmuştur. Araştırmanın bulguları şöyledir: araştırmaya katılanların çoğu Kastamonu’nun Türk Dünyası Kültür Başkentliği sürecinde yapılan etkinlikler hakkında bilgi sahibidir. Katılımcıların yarısı Kastamonu ilinde gerçekleştirilen festivaller ve etkinliklerin bölge halkına gelir getirici etkisinin olduğunu ifade etmektedir. Katılımcılar, Kastamonu’nun 2018 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti olmasını ülkemiz ve Türk Dünyası ülkeleri açısından önemini çeşitli görüşleriyle ifade etmişlerdir. Yine aynı şekilde katılımcılara göre şehirde düzenlenen festival ve etkinlikler ulusal ve uluslararası platformlarda nasıl tanıtılması gerektiği belirtilmiştir. Türk dünyası kültür başkentliği katılımcıların dörtte üçünden fazlasına göre kültür bakımından zengin olan kaynağı ifade etmektedir. Yine aynı şekilde katılımcılar tarafından 2018 Kastamonu Türk dünyası kültür başkentliği kavramının olumlu ve olumsuz yönleri ifade edilmiştir. Araştırmanın sonucunda ise, Kastamonu ilinin 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti olması ve etkilerine ilişkin bilgilerin katılımcıların çoğu tarafından olumlu olarak bilindiği görülmektedir. Fakat katılımcıların bir kısmının araştırma konusu hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması, bir kısmının ise Kastamonu’nun Türk Dünyası Kültür Başkenti olma sürecini ve bunun etkilerini olumsuz olarak değerlendirmesi söz konusu durumun tam ve etkili bir şekilde değerlendirilmediğini ve bütün insanların zihinlerine ilmek ilmek dokundurulmadığını ifade etmektedir.
Dergi Adı MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi
Basım Tarihi 04-2021