KIŞ SPORLARI FARKINDALIK ÖLÇEĞİ (KSFÖ) GELİŞTİRME ÇALIŞMASI
Doç. Dr. Tolga ESKİ
İbrahim Yıldıran
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmanın amacı, ortaöğretim öğrencilerinin kış sporlarına yönelik farkındalık düzeylerini belirlemeyeyönelik bir ölçme aracı geliştirmektir. Araştırmaya Kastamonu İl merkezinde eğitim hizmeti veren ortaöğretimokullarına devam eden 400 öğrenci katılmıştır. Ölçme aracının geçerliliğine yönelik kapsam geçerliğine ve yapıgeçerliğine bakılmıştır. Verilerin analizinde KMO ve Bartlett Sphericity Testi, Madde-Toplam TestKorelasyonu ile doğrulayıcı faktör analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda ölçeğin 35 madde vebilişsel, duyuşsal ve psikomotor alan olmak üzere üç faktörlü bir yapıya sahip olduğu tespit edilmiştir.Katılımcıların kış sporlarına yönelik farkındalık düzeyleri 5’li Likert tipi ölçek üzerinden değerlendirilmektedir.Maddelerin yük değerleri .484 ile .850 arasında değişmektedir. Üç faktörde açıklanan toplam varyans değeri%48,739 olarak belirlenmiştir. Ölçeğin güvenirlik seviyesini test etmek için Cronbach Alpha iç tutarlık katsayısıüç alt boyut ve toplam ölçek için hesaplanmış; değerler bilişsel boyutta .887, duyuşsal boyutta .927, psikomotorboyutta .787 ve tamamı için .908 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak; Kış Sporları Farkındalık Düzeyi Ölçeğinin(KSFÖ) ortaöğretim öğrencilerinin kış sporlarına yönelik farkındalık düzeylerini ölçmek amacıyla kullanılabilirolduğu söylenebilir.
Dergi Adı SPORMETRE BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR BİLİMLERİ DERGİSİ
Dergi ISSN 1304-284X