Judicial Review of Mining Exploration-Exploitation Licenses-Permits and Revocations in Forest Areas
Dr. Öğr. Üyesi İlknur CESUR
Doç. Dr. Yavuz GÜLOĞLU
Çalışmanın Amacı: Bu çalışma ile madencilik faaliyetleriyle ilgili olarak idare tarafından verilen ruhsat ve izinlerin, mevzuatta öngörülen sebeplere binaen iptaline ilişkin idarenin işlemleri hakkında açılan iptal davalarında, idari yargının vermiş olduğu iptal ve red kararlarının gerekçelerinde öne çıkan hususların tespiti amaçlanmaktadır. Çalışmanın Alanı: Bu çalışma Türkiye’de gerçekleştirilen madencilik faaliyetlerine yönelik ruhsat ve izinler ile bu işlemlerin iptallerinin yargısal denetimini kapsamaktadır. Materyal ve Yöntem: Çalışmanın ana materyali madencilik faaliyetlerine ilişkin güncel mevzuat, ve maden ruhsat/izinlerinin iptaline yönelik yargı kararlarıdır. Çalışmanın yöntemi ise materyallerin birlikte değerlendirilerek yargının vermiş olduğu iptal ve red kararlarının önde gelen gerekçelerinin tespit edilmesidir. Sonuçlar: Maden hukukunda öngörülen yaptırımlar ile gelecek nesillerin yaşam standartlarının da göz önünde bulundurulması, günümüzde uygulanan hatalı uygulamaların ortadan kaldırılması ve çevre ve insan haklarıyla uyumlu şekilde faaliyetlerin yürütülmesi amaçlanmalıdır. Araştırma Vurguları: Orman alanlarında maden arama-işletme ruhsatının iptali konusu doktrinde eksik görülen ve detaylı çalışmalara ihtiyaç duyulan bir konudur. Yargı kararları, maden arama ve işletmeye ilişkin hukuki boşlukların doldurulması adına önem taşımaktadır.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi