Epistemic Migration After 1933 and Conflicts of Communities: An Evaluation in terms of Ankara University and Vienna University
Dr. Öğr. Üyesi Tuba UYMAZ
İnsanlığa karşı işlenen suç trajik olarak, Türkiye’ye eğitim açısından zayıf kurumları batı tarzı bir üniversiteye dönüştürmek için öngörülemeyen bir fırsat sundu. Bir başka deyişle, Atatürk’ün Türkiye’yi modernize etme kararlılığı, Nazi zulmünden kaçan Yahudi bilim insanları için bir şans haline geldi. Kendi disiplinlerine öncü katkıları olan seçili bir grup Alman ve Avusturyalı bilim insanları, Türkiye’nin yüksek öğretim sistemini ve yeni Türkiye’nin tüm altyapısını dönüştürmek için Türkiye’ye geldi. Bana göre, bu Yahudi profesörler ve onların Türk bilimi, tıbbı, hukuku ve eğitimi üzerindeki çok yönlü etkileri, Atatürk’ün üniversite reformlarını gerçekleştiren AlmancaKonuşan-Avrupa’dan gelen göçmenlere odaklanarak tartışılabilir. Amacım, Nazi egemenliğinden sonra, 1933’te Yahudi bilim adamlarının ve akademisyenlerinin zorunlu göçlerinin hem Viyana hem de Ankara açısından etkisini tartışmaktır.
Dergi Adı FLSF (Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi)
Dergi Tarandığı Indeksler ULAKBİM
Makale Dili İngilizce