img
Yetişkinlerin yöresel yemeklere ilişkin görüşleri: Bolu ve Gaziantep örneği   
Yazarlar
Çağrınur Sağ
Prof. Dr. Selahattin KAYMAKCI Prof. Dr. Selahattin KAYMAKCI
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Özet
Türkiye yöresel yemek bakımından hatırı sayılır bir çeşide sahip olmakla birlikte yemekler
bölge ve şehirlere göre farklılaşmaktadır. Somut olmayan kültürel miras ögeleri içerisinde
değerlendirilen yöresel yemekler ait oldukları ilin/ilçenin tanıtımına katkı sağlamaktadır.
Bu araştırmanın amacı yetişkinlerin bulundukları il/ilçeye ait yöresel yemeklere ilişkin
görüşlerini ortaya koymaktır. Nitel araştırma desenlerinden olgu bilim yönteminin
kullanıldığı araştırmanın çalışma grubunu Bolu ve Gaziantep illerinde ikamet eden toplam
52 yetişkin oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından
geliştirilen tam yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış, toplanan veriler içerik analizi
ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda katılımcıların yaşadıkları il/ilçeye ait yöresel
yemeklere ilişkin farkındalıklarının bulunduğu ve yöresel yemekleri çeşitlendirebildikleri
ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte katılımcıların yöresel yemeklerin isimlendirmesiyle ilgili
bildikleri hikâyelerin sınırlı sayıda ve nitelikte olduğu tespit edilmiştir. Özel günlerde
yapılan yöresel yemeklere ilişkin ise her iki ilin katılımcıları da kendi yaşadıkları yere ait
yöresel yemekleri sıralamış olup özel günlerde yapılan yemeklerin kültürel aktarım
görevine dikkat çekmişlerdir. Ayrıca yöresel yemeklerin yapılışında ve sunumunda birtakım
değişikliklerin olduğunu da belirtmişlerdir. Öte yandan Bolu ilindeki katılımcılar yöresel
yemeklerin yeterince tanıtımının yapılmadığını savunurken, Gaziantep ilindeki
katılımcıların yöresel yemeklerin tanıtımının yeterince yapıldığını ileri sürmüşlerdir.
Yöresel yemeklerin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarımı bağlamında ise katılımcılar,
yöresel yemeklerin tanıtımının nitelikli bir şekilde yapılması ile özel gün ve kültürel
organizasyonlarda yöresel yemeklere yer verilmesi gibi hususlara vurgu yapmışlardır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Journal of Tourism and Gastronomy Studies
Dergi ISSN 2147 – 8775
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2022
Makale Linki https://www.jotags.org/2022-vol-10-issue-1/
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları

Paylaş