Kariyer uyumu ve iyimserliğini arttırmada kariyer yelkenlisi modeline dayalı psiko-eğitim programının etkililiği
Selen Demirtaş Zorbaz
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Tansu Mutlu Çaykuş
Fidan Korkut Owen Jr.
Dr. Öğr. Üyesi Fatma ARICI ŞAHİN
Araştırmanın amacı Kariyer Yelkenlisi Modeli’ne dayalı olarak hazırlanan psiko-eğitim programının (KYMPP) işe geçişaşamasında olan üniversite öğrencilerinin kariyer uyumu ve iyimserliği üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmanınçalışma grubu deney (n = 9), plasebo (n = 7) ve kontrol grupları (n = 10) toplam 26 üniversite öğrencisinden oluşmuş ve öntest son-test yarı deneysel desen kullanılmıştır. Deney grubuna beş haftalık KYMPP uygulanmıştır. Plasebo grubundakikatılımcılarla beş haftalık zaman kullanımıyla ilgili etkinliklerden oluşan bir program gerçekleştirilmiş, kontrol grubuna iseherhangi bir işlem yapılmamıştır. Elde edilen sonuçlar uygulanan KYMPP’nin, deney grubundaki iş arama aşamasındakigençlerin kariyer uyumu ve iyimserlik düzeylerini arttırdığını göstermektedir. Bu bulguya göre KYMPP benzeri psikoeğitselprogramların işe geçiş aşamasındaki bireyler için yaygınlaştırılmasına yönelik çeşitli paydaşlara önerilerde bulunulmuştur.
Dergi Adı Kastamonu Eğitim Dergisi
Basım Tarihi 09-2020