“SÜRGÜN ÜLKEDEN BAŞKENTLER BAŞKENTİNE” ŞİİRİNEFARKLI BİR BAKIŞ
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Malik BANKIR
Sanatkârlar; içinden çıktıkları toplumun, içinde yaşadıkları kültürüntarihlerine mal olmuş ve o toplumların birikimlerinden ortaya çıkmış güzideşahsiyetlerdir. Kendi toplumunun içinde yaşamış, o kültür ve medeniyetleyoğrulmuş şahsiyetlerden biri de şüphesiz Sezai Karakoç’tur. Bu şahsiyetlerin eserleri incelemeye tabi tutulurken objektifliğin ana kaynağını oluşturanilmi usullerden uzaklaşmamak gerekir. Şiir güzel sanatların önde gelen şubelerinden biri olmakla beraber yüklendiği vazife bunun çok daha ötesindedir.Edebiyatın içinde yer alan şiir, o milletin de ayrıca tarihi bir göstergesidir.Türk Edebiyatı Tarihi eserleri incelendiğinde, kendi tarihini, kültürünü vemedeniyetini ince, modern ve zarif bir şekilde kendisinde barındıran şiirlerden biri de Karakoç’un “Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine” adlı şiiridir. Bu çalışmada bahsedilen şiir, estetik, nörolengüistik açıdan; dil, edebiyat,sanat ve sosyal psikoloji açısından incelendi.
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 12-2019