Türkiye'nin PISA 2015 Fen Başarısının ve İlişkili Değişkenlerin Hiyerarşik Doğrusal Modelleme İle İncelenmesi
Mustafa Yıldız
Amasya Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Eda ERDAŞ KARTAL
Günkut Mesci
Giresun Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmanın amacı, PISA 2015'in Türkiye'deki 9. ve 10. sınıf öğrencilerinin fen performansına ilişkindeğişkenleri hiyerarşik doğrusal modelleme (HLM) yaklaşımı kullanarak araştırmaktır. Bulgular, öğrencilerinfen performansı ile demografik özellikleri arasındaki ilişkinin, fen performansının duyuşsal alan ve öğrenmeortamı ile arasındaki ilişkiden daha güçlü olduğunu ortaya koymuştur. Bu bulgulara dayanarak, öğrencilerin fenperformansını geliştirmenin, performansı etkileyen değişkenleri dikkate alarak, özellikle de demografikdeğişkenler ve kapsayıcı okul sistemlerinin inşası bağlamında eşit fırsatlar sağlayabilen gelişmelerle mümkünolabileceği düşünülmektedir.
Dergi Adı Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 06-2020