Science Teachers’ Views on Nature of Scientific Inquiry
Günkut Mesci
Giresun Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Eda ERDAŞ KARTAL
u çalışmanın amacı fen bilgisi öğretmenlerinin bilimsel sorgulamanın doğası ile ilgili görüşlerini ve bu görüşlere neden olan olası sebepleri incelemektir. Bu çalışma çoklu durum çalışması olarak dizayn edilmiştir. Çalışmaya Türkiye’nin farklı şehirlerindeki devlet okullarında çalışan 22 ortaokul fen bilimleri öğretmeni gönüllü olarak katılmıştır. Açık uçlu VASI ölçeği ve onu takip eden yarı yapılandırılmış mülakatlar yoluyla online toplanan veriler, bütünsel olarak içerik analizi ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, bu çalışmaya katılan öğretmenlerin genellikle bilimsel sorgulama ile ilgili naif ve geçiş görüşlere sahip oldukları görülmüştür. Bazı temalarda nispeten daha gelişmiş görüşe sahip olan öğretmenler özellikle lisans üstü eğitim almalarına göre önemli ölçüde farklılaşmışlardır. Özellikle fen eğitiminde yüksek lisans ve doktora eğitimine devam eden öğretmenlerin görüşlerinin oldukça gelişmiş olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin bu görüşlerinin eğitim seviyelerine, lisans ve lisans üstü donemde aldıkları derslere ve hizmet içi eğitimlerdeki eğitimin kalitesine bağlı olarak değiştiği görülmüştür. Bu çalışma ile birlikte, öğretmen eğitiminde ve hizmet içi kurslarında bilimsel sorgulamaya önem verilmesi ve öğretmenlerin fen eğitimi alanında lisans üstü eğitim almaları için teşvik edilmesi önerilmektedir.
Dergi Adı Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 01-2021