img
Evaluation of HMF levels in unbranded flower honeys in terms of food safety       
Yazarlar
Doç. Dr. Nesrin İÇLİ Doç. Dr. Nesrin İÇLİ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Özet
5-hydroxymethylfurfural (HMF), Maillard reaksiyonu ile baldaki şekerlerin asidik ortamlarda indirgenmesiyle oluşur ve karsinojenik, mutajenik ve genotoksik bir bileşik olarak bilinir. Bu çalışmanın amacı, karayolu kenarlarında güneşin altında uygunsuz koşullarda, denetimsiz satılan markasız çiçek balı örneklerinde toksik HMF içeriğini araştırmak ve gıda güvenliği açısından bir değerlendirme yapmaktır. Analiz sonuçlarının kalitesi, uluslararası bir yeterlilik testine katılarak garanti altına alınmıştır. HMF ve şeker seviyelerinin belirlenmesi için sırasıyla, Diyot Dizisi Dedektör (DAD) ve Refraktif İndeks (RI) dedektöre sahip bir HPLC cihazı kullanılmıştır. Beş bal numunesinin HMF seviyelerinin yasal sınırı (40 mg kg-1) aştığı belirlenmiştir. Bu çalışma, yol kenarlarında satışa sunulan balların toksik HMF bakımından güvenli olmadığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, 5 numune glukoz + fruktoz içeriği bakımından, 2 numune de fruktoz/glukoz oranı bakımından yönetmeliğe uygun bulunmamıştır. Böylece, bu balların saflık bakımından da güvenilir olmadığı belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Bee product | food safety | HMF | honey | toxicity
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı ANKARA UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI
Dergi ISSN 1300-0861
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded
Dergi Grubu Q3
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2022
Cilt No 69
Sayı 4
Sayfalar 431 / 436
Doi Numarası 10.33988/auvfd.886000
Makale Linki http://dx.doi.org/10.33988/auvfd.886000
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 1
Google Scholar 2
Evaluation of HMF levels in unbranded flower honeys in terms of food safety

Paylaş