Yazarlar |
Doç. Dr. Nesrin İÇLİ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
5-hydroxymethylfurfural (HMF), Maillard reaksiyonu ile baldaki şekerlerin asidik ortamlarda indirgenmesiyle oluşur ve karsinojenik, mutajenik ve genotoksik bir bileşik olarak bilinir. Bu çalışmanın amacı, karayolu kenarlarında güneşin altında uygunsuz koşullarda, denetimsiz satılan markasız çiçek balı örneklerinde toksik HMF içeriğini araştırmak ve gıda güvenliği açısından bir değerlendirme yapmaktır. Analiz sonuçlarının kalitesi, uluslararası bir yeterlilik testine katılarak garanti altına alınmıştır. HMF ve şeker seviyelerinin belirlenmesi için sırasıyla, Diyot Dizisi Dedektör (DAD) ve Refraktif İndeks (RI) dedektöre sahip bir HPLC cihazı kullanılmıştır. Beş bal numunesinin HMF seviyelerinin yasal sınırı (40 mg kg-1) aştığı belirlenmiştir. Bu çalışma, yol kenarlarında satışa sunulan balların toksik HMF bakımından güvenli olmadığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, 5 numune glukoz + fruktoz içeriği bakımından, 2 numune de fruktoz/glukoz oranı bakımından yönetmeliğe uygun bulunmamıştır. Böylece, bu balların saflık bakımından da güvenilir olmadığı belirlenmiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Bee product | food safety | HMF | honey | toxicity |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | ANKARA UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI |
Dergi ISSN | 1300-0861 |
Dergi Tarandığı Indeksler | SCI-Expanded |
Dergi Grubu | Q3 |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 01-2022 |
Cilt No | 69 |
Sayı | 4 |
Sayfalar | 431 / 436 |
Doi Numarası | 10.33988/auvfd.886000 |
Makale Linki | http://dx.doi.org/10.33988/auvfd.886000 |
Atıf Sayıları | |
TRDizin | 1 |
Google Scholar | 2 |