Evaluation of HMF levels in unbranded flower honeys in terms of food safety
Doç. Dr. Nesrin İÇLİ
5-hydroxymethylfurfural (HMF), Maillard reaksiyonu ile baldaki şekerlerin asidik ortamlarda indirgenmesiyle oluşur ve karsinojenik, mutajenik ve genotoksik bir bileşik olarak bilinir. Bu çalışmanın amacı, karayolu kenarlarında güneşin altında uygunsuz koşullarda, denetimsiz satılan markasız çiçek balı örneklerinde toksik HMF içeriğini araştırmak ve gıda güvenliği açısından bir değerlendirme yapmaktır. Analiz sonuçlarının kalitesi, uluslararası bir yeterlilik testine katılarak garanti altına alınmıştır. HMF ve şeker seviyelerinin belirlenmesi için sırasıyla, Diyot Dizisi Dedektör (DAD) ve Refraktif İndeks (RI) dedektöre sahip bir HPLC cihazı kullanılmıştır. Beş bal numunesinin HMF seviyelerinin yasal sınırı (40 mg kg-1) aştığı belirlenmiştir. Bu çalışma, yol kenarlarında satışa sunulan balların toksik HMF bakımından güvenli olmadığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, 5 numune glukoz + fruktoz içeriği bakımından, 2 numune de fruktoz/glukoz oranı bakımından yönetmeliğe uygun bulunmamıştır. Böylece, bu balların saflık bakımından da güvenilir olmadığı belirlenmiştir.
bee product,,food safety,,HMF,,Honey,,toxicity
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale