img
Detection of Organochlorine Pesticides Residues in Garlic and Evaluation of Health Risks      
Yazarlar
Şükran Aslan
Doç. Dr. Nesrin İÇLİ Doç. Dr. Nesrin İÇLİ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Özet
Tarihsel olarak yaygın olarak kullanılan kalıcı organik kirletici pestisitler, tarım ürünlerinde hala tespit edilebilmekte ve sağlık risklerine neden olabilmektedir. Bu çalışmada, Kastamonu il merkezinde potansiyel olarak kirlenmiş alanda bulunan farklı köylerin tarlalarında üretilen 23 sarımsak örneğinde yasaklı organoklorlu pestisit (OCP) kalıntı seviyeleri QuEChERS ekstraksiyon ve temizleme tekniği ile kombine GC/MS yöntemi ile belirlenmiştir. Çalışmamızda 23 örneğin 14'ünde en az bir OCP, çalışmamızda incelediğimiz 23 OKP'nin 20'sinde en az bir örnekte OCP saptandı. Sarımsakta en sık saptanan OCP kalıntısı dikloro-difenil-trikloroetan (DDT) ve metabolitleridir. Örnek 16 hariç tüm sarımsak örneklerinin kalıntı seviyeleri maksimum kalıntı seviyelerinin (MRL) altındaydı. Çalışmamızda incelediğimiz OCP'lerin 18'i örnek 16'da belirlendi ve 14 tanesi çok yüksek konsantrasyonlara sahipti. Bir risk değerlendirmesi yapmak için kabul edilebilir günlük alım (ADI) seviyelerinin aşıp aşılmadığını belirlemek için tüm numunelerin tahmini günlük alım seviyeleri (EDI) hesaplandı. Örnek 16'daki kalıntı miktarlarından hesaplanan EDI değerlerinin hiçbiri ADI seviyelerini geçmedi. Ancak, gerçek sarımsak tüketimi hesaplanan miktarın üzerinde olan kişiler için örnek 16 gibi örneklerin maruz kalma riski oluşturabileceği unutulmamalıdır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
Dergi ISSN 2148-3647
Dergi Tarandığı Indeksler Scilit, Eurasian Scientific Journal Index, CiteFactor, TR DİZİN, DRJI
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2022
Cilt No 9
Sayı 1
Sayfalar 69 / 76
Doi Numarası 10.30910/turkjans.1035468
Makale Linki http://dx.doi.org/10.30910/turkjans.1035468
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Detection of Organochlorine Pesticides Residues in Garlic and Evaluation of Health Risks

Paylaş