img
The Determination of Usage Prevalance of Corn Syrups in Processed Food Products in Turkey and Health Risks       
Yazarlar
Doç. Dr. Nesrin İÇLİ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Gülçin Özkubat Çantay
Özet
Amaç: Mısır şuruplarının sağlık üzerindeki olumsuz etkileri hakkındaki çalışmalar nedeniyle gıdalarda kullanılmalarına dair tartışmalar günümüzde oldukça popüler hale gelmiştir. Bu maddelerin sağlık üzerine olumsuz etkileri kesin şekilde ispatlanırsa gelecekte yasaklanmaları söz konusu olabilecektir. Bu çalışmanın amacı mısır şuruplarının ülkemizde üretilen işlenmiş gıda ürünlerinde (Çikolata, kek, bisküvi, şekerleme, reçel vb.) günümüzdeki kullanımlarının ne yaygınlıkta ve ne oranda olduğunu belirlemek olup sağlık için oluşturdukları risklerin tartışılması da hedeflenmiştir. Yöntem: Bu çalışmada Türkiye de üretim yapan 21 farklı firmaya ait 214 numunenin mısır şurubu kaynaklı glikoz, früktoz ve maltoz içerikleri yüksek basınçlı sıvı kromatografisi (HPLC) cihazıyla incelenmiştir. Bu numunelerin sofra şekeri (sakaroz) içerikleri de aynı yöntemle belirlenmiştir. Bulgular: Çalışmada 214 numunenin 151’inde glikoz, früktoz veya maltoz şurubu içeriğinde bulunan şekerlerden en az biri tespit edilmiştir. En yüksek maltoz miktarı ortalama %26,5 ile şekerlerdedir. Bal aromalı şuruplar (ortalama %16,7 glikoz, %12,8 früktoz, %26,2 maltoz) ve reçeller (ortalama % 15,4 glikoz, %10,3 früktoz, %16,9 maltoz) önemli miktarda glikoz/früktoz şurubu içermektedir. 57 tatlı bisküvinin 33’ünde, 53 kekin 51’inde mısır şuruplarının içeriğinde bulunan şekerlerden en az biri belirlenmiştir. Sonuç: Çalışmamızda incelenen işlenmiş gıda ürünleri tiplerinde mısır şuruplarının yaygın olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra bu ürünlerin bu şurupları yaygın içermesi kadar toplam şeker içeriklerinin de çok yüksek olması dikkat çekmektedir. Yüksek miktarda şeker alımının metabolik ve gelişimsel toksik etkileri nedeniyle bu ürünlerin dikkatli ve sınırlı tüketilmesi uygun olacaktır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Acibadem Universitesi Saglik Bilimleri Dergisi
Dergi ISSN 1309-470X
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2019
Cilt No 10
Sayı 1
Sayfalar 78 / 83
Doi Numarası 10.31067/0.2018.95
Makale Linki http://acibadem.dergisi.org/uploads/pdf/pdf_AUD_523.pdf