Algılanan Örgütsel Adaletin Örgütsel Sabotaja Etkilerinin Tespitine Yönelik Bir Araştırma
İbrahim Yalçın
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Türkiye
Ali Bayram
Samsun Üniversitesi, Türkiye
Öğr. Gör. Dr. Coşkun AKÇA
Örgütlerde sabotaj davranışları çalışanların örgütlerin amaçlarına ulaşmasına engelolan olumsuzdavranışlardır. Bu davranış örgütün üyelerine ve maddi kaynaklarına zarar vermeyi amaçlamaktadır.Örgütsel adalet ise çalışanların örgütün uygulamalarına ilişkin adalet algılamalarını ifade etmektedir. Buçalışmanın amacı, algılanan örgütsel adaletin örgütsel sabotaj davranışı üzerinde etkisi olup olmadığını tespitetmektir. Bu amaçtan hareketle Niehoff ve Moorman (1993) tarafından geliştirilmiş olan "Algılanan ÖrgütselAdalet Ölçeği" ve "Altintaş (2009) tarafından geliştirilmiş olan "Algılanan Örgütsel Sabotaj Ölçeği"kullanılarak anket formu oluşturulmuştur. Hazırlanan form ile Niğde 'de istihdam edilmiş 432 mavi yakalıçalışandan veri toplanmıştır. Toplanan veriler frekans, güvenilirlik, korelasyon ve regresyon analizine tabitutulmuştur. Yapılan regresyon analizi sonucunda algılanan örgütsel adaletin örgütsel sabotaj üzerinde etkisi(R2=,402) olduğu tespit edilmiştir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Ömer Halisdemir Üniversitesi iktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler IndexCopernicus, EBSCO, Sobiad, Academic Keys, Eurasian Scientific Journal Index, Araştırmax, Journal Factor, Journal Seek Science Library Index CAB Abstracts ve ProQuest
Basım Tarihi 04-2019