İnsan Periferik Kanından Çok Küçük Embriyonik (Vsel) Kök Hücrelerin Elde Edilmesi Ve Tanımlanması
Dürdane Serap Kuruca
İstanbul Üniversitesi, Türkiye
Dolay Damla Çelik
Gülderen Demirel
Yeditepe Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Dilşad ÖZERKAN
Amaç: Kök hücre (KH) nakli malin kan hastalıkları, kemik iliği yetmezlikleri ve doğumsal kan hastalıklarının tedavisinde kullanılanyöntemdir. Bu amaçla, periferik kan projenitör hücreleri (PKPH)oldukça fazla kullanılmaktadır. Son yıllarda insan embriyonik kökhücrelerinin sahip olduğu pluripotent özelliği bulunan yeni KHtürü tanımlanmıştır. Çok küçük embriyonik benzeri (VSEL) kökhücreler olarak adlandırılan bu hücrelerin, yetişkin bireyde periferik kanda (PK) bulunduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada VSELkök hücrelerinin periferik kan kaynağı kullanarak elde edilmesi vetanımlanması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Donörlerden alınan materyallerden lizis vefikol gradient yöntemleri kullanılarak elde edilen mononükleerve eritrosit katmanınlarından, VSEL hücreleri izole edilmiştir. Flovsitometri ve immünfloresan boyama ile NANOG, OCT4, SSEA-4ve CXCR-4 embriyonal kök hücre belirteçlerinin varlığı incelenmiştir. Western blot yöntemiyle ise, NANOG ve OCT4 proteinlerinin varlığı araştırılmıştır.Bulgular: Flov sitometri sonuçlarına göre debris katmanında,VSEL belirteci taşıyan hücre sayısı CD45- popülasyonuna göredaha yüksek bulunmuştur. Elde edilen western ve immünfloresansonuçlarına göre yüksek miktarda OCT4 ve NANOG ekspresyonu görülmüştür. Aynı zamanda bu proteinlerin hücre içinde hemsitoplazmada hem de çekirdekte bulunduğu gösterilmiştir.Sonuç: Pluripotent kök hücre belirteci olarak bilinen bu proteinlerin yetişkin periferik kanında yüksek miktarda ekspresyonunun,farklılaşmış dokularda nasıl görev yaptığı sorusunu akıllara getirmektedir. Bu bulgular; periferik kanda pluripotent belirteçlertaşıyan yeni bir kök hücre populasyonu bulunduğu tezini güçlendirmekte ve bu konuda yapılacak ileriye dönük klinik çalışmalariçinde temel oluşturmaktadır.
Dergi Adı ISTANBUL TIP FAKULTESI DERGISI
Makale Dili İngilizce