Yazarlar |
Doç. Dr. Burhan SEVİM
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Arş. Gör. Demet GÜNER
Türkiye |
Özet |
Tescil bir ürüne kimlik kazandıran, üreticiyi koruma altına alan ve üretimi teşvik eden önemli bir unsurdur. Tescilli gastronomik ürünlerin sayısının arttırılması ülkelerin imajı ve sürdürülebilir üretim politikalarının desteklenmesi adına önemlidir. Bu araştırma kapsamında nitel araştırma yöntemlerinden biri olan görüşme tekniği ile festival organizasyonlarında görevli temsilcilerin, bölgedeki tescilli ürünlere yönelik bilgi düzeyleri ölçülmüştür. Çalışmada Kastamonu’ya ait beş ayrı dalda (Coğrafi işaret, E-Ambrosia, Slow Food Presidia ve Ark of Taste, Ata Tohumu Projesi) koruma altına alınan gastronomik ürünlerin Kastamonu’da düzenlenen gastronomi festivallerindeki rolü araştırılmıştır. Hazırlanan mülakat sorularıyla çalışma grubundan 5 kişiyle görüşmeler gerçekleştirilmiş ve keşif yapılmıştır. Keşif araştırmasının ardından sorular tekrar şekillendirilerek uygulamaya konmuştur. Elde edilen veriler MAXQDA nitel veri analiz programı ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda genel olarak tüm festival yetkililerinin Kastamonu gastronomisine ait tescilli ürünlerle ilgili bilgisinin olduğu görülmüştür. Ulusal tescil projelerine yönelik daha yaygın bir ilgi ve bilgi düzeyi olduğu görülürken, uluslararası projelere yönelik algının henüz istenilen seviyede olmadığı görülmüştür. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Journal of Tourism and Gastronomy Studies |
Dergi ISSN | 2147-8775 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 12-2021 |
Cilt No | 9 |
Sayı | 4 |
Sayfalar | 3092 / 3112 |
Makale Linki | https://jotags.org/2021/vol9_issue4_article41.pdf |