img
Tescil Platformlarındaki Gastronomik Ürünler ve Gastronomi Festivallerindeki Yeri (Kastamonu Örneği)      
Yazarlar
Doç. Dr. Burhan SEVİM Doç. Dr. Burhan SEVİM
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Arş. Gör. Demet GÜNER Arş. Gör. Demet GÜNER
Türkiye
Özet
Tescil bir ürüne kimlik kazandıran, üreticiyi koruma altına alan ve üretimi teşvik eden
önemli bir unsurdur. Tescilli gastronomik ürünlerin sayısının arttırılması ülkelerin imajı ve
sürdürülebilir üretim politikalarının desteklenmesi adına önemlidir. Bu araştırma
kapsamında nitel araştırma yöntemlerinden biri olan görüşme tekniği ile festival
organizasyonlarında görevli temsilcilerin, bölgedeki tescilli ürünlere yönelik bilgi düzeyleri
ölçülmüştür. Çalışmada Kastamonu’ya ait beş ayrı dalda (Coğrafi işaret, E-Ambrosia, Slow
Food Presidia ve Ark of Taste, Ata Tohumu Projesi) koruma altına alınan gastronomik
ürünlerin Kastamonu’da düzenlenen gastronomi festivallerindeki rolü araştırılmıştır.
Hazırlanan mülakat sorularıyla çalışma grubundan 5 kişiyle görüşmeler gerçekleştirilmiş ve
keşif yapılmıştır. Keşif araştırmasının ardından sorular tekrar şekillendirilerek uygulamaya
konmuştur. Elde edilen veriler MAXQDA nitel veri analiz programı ile çözümlenmiştir.
Araştırma sonucunda genel olarak tüm festival yetkililerinin Kastamonu gastronomisine ait
tescilli ürünlerle ilgili bilgisinin olduğu görülmüştür. Ulusal tescil projelerine yönelik daha
yaygın bir ilgi ve bilgi düzeyi olduğu görülürken, uluslararası projelere yönelik algının
henüz istenilen seviyede olmadığı görülmüştür.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Journal of Tourism and Gastronomy Studies
Dergi ISSN 2147-8775
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 12-2021
Cilt No 9
Sayı 4
Sayfalar 3092 / 3112
Makale Linki https://jotags.org/2021/vol9_issue4_article41.pdf
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 3
Google Scholar 1
Google Scholar 3

Paylaş