img
img
Gastronomi ve Aşçılık Programlarında Gıda Güvenliği Donanım Altyapısının Değerlendirilmesi    
Yazarlar (2)
Prof. Dr. Burhan SEVİM Prof. Dr. Burhan SEVİM
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Onur Görkem
Pamukkale Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Gıda güvenliği, yiyecek içecek işletmelerinin en çok önem vermeleri gereken konulardan biridir. Gıda güvenliğine ilişkin yaşanan sorunlar, tüketicileri daha seçici davranmaya, üreticileri ise daha sağlıklı ve güvenli gıda sunmaya yöneltmektedir. Gıda güvenliği ve personel hijyeninin sağlanmasında önemli girdilerden biri gıda ve personel hijyenine yönelik donanım altyapısının oluşturulmasıdır. Bu çalışmada, yiyecek içecek işletmeleri için istihdam kaynağı olan, “gastronomi ve mutfak sanatları” (lisans) ve “aşçılık” (önlisans) programlarının gıda güvenliğine yönelik donanım düzeylerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmanın evrenini; 2013-2014 akademik yılında “gastronomi” ve “aşçılık” programlarında uygulamalı mutfak derslerine giren öğretim elemanları oluşturmuştur. İlgili bölümlerde görev yapan akademisyenlerden e-anket yöntemiyle toplanan verilerin frekans ve yüzde dağılımları tablolaştırılmış ve değişkenler arasındaki farklılıkların analizine yönelik Kruskal-Wallis H Testi kullanılmıştır. Çalışma bulgularına göre Öğrenci - Öğretim Elemanı Hijyenine ve Isı Kontrolüne Yönelik Donanım düzeylerinin devlet ve vakıf üniversitelerine göre p < 0,05 düzeyinde farklılık gösterdiği, Çapraz Bulaşma Kontrolüne Yönelik Donanım düzeylerinin ise farklılık göstermediği anlaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayınlanan tam makale
Dergi Adı Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi
Dergi ISSN 1309-1522
Dergi Tarandığı Indeksler EBSCOhost, Türkiye Makaleler Bibliyografisi, ASOS Index
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 04-2015
Cilt No 7
Sayı 1
Sayfalar 59 / 67
Makale Linki http://alanyadergi.akdeniz.edu.tr/_dinamik/164/686.pdf
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Google Scholar 31

Paylaş