Adalet Bayramoğlu nun Atatürk Konulu Panoları
Prof. Dr. Seyhan YILMAZ
Bu makalede, Azerbaycanlı sanatçı Adalet Bayramoğlu'nun Kastamonu Valiliği bünyesinde hizmet veren Serender Oteli'nin bahçe katında bulunan, Atatürk'ün on üç özdeyişini konu alan büyük boyutlu panoları ele alınmıştır. Panolarda, Atatürk'ün sözleri etrafında Milli Mücadele hareketi, Cumhuriyetin ilk yılları ve bazı yönleriyle Türk inkılâbı konu edilerek betimlendiği görülmektedir. Bayramoğlu'nun panoları kompozisyon, renk, biçim ve içerik açısından tek tek incelenmiş, bütün panoların birbiriyle bütünlük içerisinde ve bulunduğu mekânla uyumlu olduğu görülmüştür. Atatürk'ün sözlerinin seramik bir eserde anlatım bulması, hem seramik sanatı hem de Kastamonu şehrine değer katması bakımından önemlidir. Çünkü Millî Mücadele yıllarında Kastamonu, Anadolu'ya silah ve mühimmat gönderilmesi bakımından önemli bir yere sahiptir. Özellikle İnebolu, İstiklâl Madalyası ile onurlandırılmış tek ilçedir.
Dergi Adı Anadolu Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi
Basım Tarihi 12-2013