A new alien generic and a species records for the flora of Türkiye: Soleirolia soleirolii (Requien) Dandy (Urticaceae)
Prof. Dr. Barış BANİ
Hasan Yaşayacak
Bu çalışmanın amacı, Urticaceae familyasından bir tür olan Soleirolia soleirolii’nin Türkiye'de yayılış gösterdiğini ortaya koymaktır. Türkiye Florası için yabancı bir tür olarak değerlendirilen S. soleirolii ilk kez Batı Karadeniz bölgesinde yürüttüğümüz floristik arazi araştırmaları sırasında, Bartın ilinden toplanmıştır. Ayrıca, Soleirolia’nın Türkiye için cins (genus) düzeyinde yeni bir kayıt olduğu da belirlenmiştir. Ek olarak, sonradan yapılacak araştırmalar için faydalı olacağı düşünülen, türe ait detaylı morfolojik betim, tanı anahtarı, dağılım haritası ve yayılış gösterdiği alanlardan çekilmiş fotoğraflar verilmiştir. Ortaya konan sonuçlar ile S. soleirolii adlı türün, dünyadaki dağılımı ve morfolojisinin daha iyi bilinmesine katkı sağlanmış olacaktır. Elde edilen bulgular bölgenin biyolojik çeşitliliği üzerine daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurgular niteliktedir.
Dergi Adı Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Makale Dili İngilizce