The First Detection of anti-Anaplasma phagocytophilum Antibodiesin Horses in Turkey
Doç. Dr. Elçin GÜNAYDIN
Hitit Üniversitesi, Türkiye
Selçuk Pekkaya
Fatih Kuzugüden
Melis Zeybek
Ege Üniversitesi, Türkiye
Tülin Güven Gökmen
Çukurova Üniversitesi, Türkiye
Armağan Erdem Ütük
Çukurova Üniversitesi, Türkiye
Equine granulocytic anaplasmosis’in etkeni olan Anaplasma phagocytophilum, atların dahil olduğu pek çok vahşi ve evcil memeliyi, yanı sıra insanları etkilemektedir. Türkiye’de A. phagocytophilum’un atlar hariç, sığırlar, koyunlar, köpekler, fareler, insanlar arasında sirküle olduğuna dair birçok çalışma mevcuttur. Bu çalışmada, A. phagocytophilum’un at populasyonu arasında mevcut olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Bu amaçla, 105 dişi at kan seumu Anti- A. phagocytophilum IgG antikorlarının varlığını tespit etmek için IFAT ile incelendi. At kan serumlarının %8.57’si pozitif bulundu. Bu çalışma, atlarda anti-A. phagocytophilum antikorlarının varlığı ile ilgili ilk rapordur..
Anaplasma phagocytophilum | Horse | IFAT
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale