A Serosurvey on Some Canine Vector-borne Zoonoses (Anaplasma spp., Ehrlichia spp., Borrelia burgdorferi, Dirofilaria immitis and Leishmania spp.) in Osmaniye
Tülin Güven Gökmen
Çukurova Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Elçin GÜNAYDIN
Hitit Üniversitesi, Türkiye
Nevin Türüt
Bünyamin Akın
Özgür Koç
Armağan Erdem Ütük
Çukurova Üniversitesi, Türkiye
Köpeklerde bulunan vektör kaynaklı hastalıklar, hayvan ve insan sağlığı üzerindeki etkileri açısından büyük önem taşımaktadır. Özellikle belirli bölgelerde bu hastalıklara yönelik kontrol programlarının uygulanması için, öncelikle rezervuar hayvanlarda bulunan etkenlerin konvansiyonel, moleküler ve serolojik yöntemlerle prevalansının belirlenmesi gereklidir. Serolojik araştırma çalışmaları ülkemizde ve bölgemizde bu hastalıkların varlığını ve yaygınlığını bilmek için güvenilir yöntemlerden biridir. Bu çalışmada, Osmaniye ilinde köpeklerde Ehrlichia canis / E.ewingii, Anaplasma platys / A.phagocytophilum, Borrelia burgdorferi, Dirofilaria immitis ve Leishmania infantum prevalansının belirlenmesi amaçlanmıştır. Osmaniye merkez, Düziçi, Sumbas, Kadirli, Hasanbeyli, Bahçe ve Toprakkale ilçelerinde klinik olarak sağlıklı yüz köpekten alınan serum örneklerinde hızlı bir immünosorbent testi ile beş köpek vektör kaynaklı hastalık araştırılmıştır. SNAP 4Dx PLUS testi ile seroprevalans oranı E.canis / E.ewingii için %3, D.immitis için %1 olarak tespit edilmiştir. A.platys / A.phagocytophilum, Borrelia burgdorferi ve L.infantum prevalansı ise % 0 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, Osmaniye'de köpek vektör kaynaklı hastalıkların seroprevalanslarını tespit ettiğimiz çalışmamız, bölgede beş etkenin tek aşamada belirlendiği ilk çalışmadır ve bölgemizde hayvan ve halk sağlığı için hazırlanan efektif kontrol programlarına katkı sağlayacaktır.
Dirofilaria | Ehrlichia | ELISA | PCR
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale