Investigation of Anaplasma marginale and Anaplasma centrale in Cattle in Adana Province by Serological and Molecular Methods
Tülin Güven Gökmen
Çukurova Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Elçin GÜNAYDIN
Hitit Üniversitesi, Türkiye
Osman Sezer
Pınar Ayvazoğlu Demir
Armağan Erdem Ütük
Çukurova Üniversitesi, Türkiye
Anaplazmozis tropikal ve subtropikal iklim bölgelerinde vektörler tarafından taşınan yaygın bir hastalıktır. Özellikle büyükbaş hayvancılık işletmelerinde son yıllarda sık tespit edilmeye başlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, Adana ilindeki sığırlarda Anaplasma spp. prevalansını belirlemekti. Bu amaçla Adana’nın farklı iklim bölgelerine sahip on beş ilçesinde sığırlardan 187 kan örneği alınarak kompetetif ELISA (cELISA) ve Nested-PCR yöntemleriyle incelenmiştir. Sığırlarda seropozitiflik %38,5 (72/187) olarak belirlenmiştir. Ayrıca moleküler prevalans, Nested-PCR yöntemleriyle Anaplasma centrale için %1,6 (3/187), Anaplasma marginale için %3,2 (6/187) olarak tespit edilmiştir. Bu çalışma ile Türkiye’nin Adana ilinde sığır anaplazmozisi ile ilgili epidemiyolojik verileri ayrıntılı bir şekilde ele alınmış ve elde edilen verilerin hastalığın önlenmesine ve kontrol programlarına katkıda bulunacağı düşünülmüştür.
Dergi Adı Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi
Basım Tarihi 12-2019