Türkiye’deki Delimaydanoz / Oenanthe (Maydanozgiller / Apiaceae) Cinsinin Güncel Taksonomik Durumu
Ebru Doğan Güner
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Mehtap Tekşen
Aksaray Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Barış BANİ
Bu çalışmada, Türkiye’de yayılış gösteren Oenanthe (Delimaydanoz) cinsine ait türlerinson durumları verilmiştir. Türkiye Florasına göre ülkemizde 8 tür bulunmaktayken,çalışmamız sonucunda yeni sayı 9 türdür. Oenanthe globulosa türünün yayılış alanındanyapılan toplamalar sonucunda örneklerin Oe. cyclocarpa olduğu anlaşılmıştır ve tür listedençıkartılmıştır. Endemik Oe. cyclocarpa türüne tehlike kategorisi önerilmiştir. Oenanthesophiae türünün lektotipi belirlenmiştir. Oenanthe pimpinelloides subsp. incrassans, Oe.incrassans türünün yeni bir sinonimi olarak değerlendirilmiştir. Oenanthe millefolia türüneTürkçe isim önerilmiştir. Ayrıca bu çalışmada, her türün sinonimleri, nomenklatürel tipleri,ekolojik özellikleri ve ülkemizdeki yayılış alanları ile güncel tür anahtarı sunulmuştur.
Dergi Adı Bağbahçe Bilim Dergisi
Makale Dili İngilizce