Investigation of Q Fever in Kilis and Shamil goats by ELISA and Touchdown-PCR
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Bestami Dalkılıç
Gaziantep Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışma, Kilis ve Halep keçilerinde, Q Hummasının farklı dönemlerini -kronik ve akut- sırasıyla; serum örneklerinde indirek ELISA, kan örneklerinde touchdown-PCR ile ortaya koymak için planlanmıştır. Kırkaltı Kilis ve 46 Halep keçisinden oluşan toplam 92 serum örneği incelendi ve toplam serum örnekleri, Kilis ve Halep keçi serumlarında seropoziflik sırasıyla, 7.60%, 4.34% ve 10.8% bulundu. Kırkaltı Kilis ve 46 Halep keçisine ait toplam 92 kan örneğinin, hiçbirinde touchdown-PCR ile 687 bplık PCR ürünü tespit edilmedi. Pozitif ELISA titrelerinin daha once geçirilen infeksiyona kanıt olduğu düşünüldü. Türkiyede Güneydoğu Anadolu Bölgesinde lokalize olan Kilis ilinin Q fever yönünden riskli bir bölge olduğuna karar verildi.
ELISA | Goat | Q fever | Touchdown-PCR
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale